Adverteren via buiten reclame (Out Of Home)

Hoe het werkt.

In 5 stappen buiten adverteren

Buitenreclame, ook wel Out Of Home genoemd, is een van de oudste reclamevormen die we kennen en nog steeds relevant. Onder buitenreclame verstaan we abri’s en driehoeksborden langs de weg, grote billboards langs de snelweg (snelwegmasten), reclame op bussen enzovoort. In een tijd waarin jongeren nauwelijks meer TV kijken en minder radio luisteren blijft buitenreclame een goed medium om mensen van jong tot oud te bereiken.

Geïnteresseerd? Lees dan verder hoe je in 6 korte stappen via ons tot de beste Out Of Home strategie komt en de beste deals krijgt

 • Waarom adverteren via Out Of Home?
 • Hoe werkt een OOH campagne opzetten?
 • Wat heb je nodig voor een OOH campagne?
 • Hoeveel kost buitenreclame?
 • Wat zijn de advertentie formaten?
 • Wie moet ik contacteren?

Waarom adverteren via Out Of Home?

Out Of Home is een krachtig middel omdat je 24/7 zichtbaar kunt zijn en je bereikt er de massa mee.  Maar je kunt het ook inzetten om juist specifieke doelgroepen/regio’s te bereiken. Wil je bijvoorbeeld de reclame uiting alleen tonen bij winkels, scholen of in bepaalde wijken, dan is het mogelijk om daar specifiek op in te kopen.  De kwaliteit van de reclame uiting is cruciaal voor de effectiviteit van de campagne, contact ons gerust voor meer informatie.

Wil jij meer weten over Out Of Home adverteren?

Hoe werkt een OOH campagne opzetten?

Buiten adverteren kan op verschillende manieren. Het kan zowel digitaal (DOOH) als niet-digitaal (OOH). Bij niet-digitale uitingen dienen posters gedrukt worden. Dit kan via een mediabureau of de exploitant zelf geregeld worden. Verderop is beschreven hoe het drukproces in z’n werking gaat.

Eerst is het belangrijk goed voor ogen te hebben wie je wilt bereiken met je boodschap. Welke doelgroep is relevant? Daarna kijk je binnen welke regio je wilt adverteren en welk budget er beschikbaar is voor de campagne. Omdat je goed kan segmenteren op regio en je mensen veel in contact kan laten komen met jouw reclame-uiting (meestal gedurende 1-2 weken) kan je voor een relatief laag tarief veel bekendheid opbouwen.

De inkoop van het aantal vlakken dat je inzet, wordt bepaald aan de hand van de doelstelling en het budget. Als exploitanten ruimte niet verkocht hebben, kunnen we dit soms voor een lager tarief inkopen. Hoe de prijs precies wordt berekend gaat officieel aan de hand van onderstaande formule:

Netto tarief = vakprijs X aantal vlakken X weekindex X volume X netwerk

Digitaal out of home advertising is sterk in opkomst. Het voordeel is dat het heel flexibel is in te zetten en je kunt meerdere uitingen in een loop mee laten draaien. De prijs van een Digital Out of Home campagne wordt berekend aan de hand van een CPM-basistarief. Dit zijn de kosten per 1.000 contacten (mensen die de reclame uiting passeren). Hieronder is te zien hoe het actuele CPM tarief wordt bepaald vermenigvuldigd met verschillende indices.

CPM tarief = CPM basistarief X weekindex X volume X pacing X leadtime X additions

Sinds kort is het ook mogelijk om programmatic ooh ruimte in te kopen. De advertenties kunnen daarmee op de meest relevante momenten worden ingezet.  Denk bijvoorbeeld aan temperatuur afhankelijk adverteren, op het moment dat het boven de 20 graden wordt kun je adverteren met ijsjes, op het moment dat het sneeuwt en vriest met rookworst.

Wat doet Match My Brand dan precies?

Match My Brand is een full service mediabureau dat er alles aan doet om de beste mediastrategie te ontwikkelen voor de klant. En niet te vergeten: we regelen de beste mediadeals.

→ Dit doen we door veel ervaring te combineren met een goed inkoopvolume.

 Passie om merken verder te helpen en het belang van de klant hebben we altijd op één.

 Transparantie vinden we ook belangrijk, wij nemen je mee in het gehele proces.

Wat heb je nodig voor een OOH campagne?

Ten eerste heb je de daadwerkelijke reclame-uiting nodig die je wilt plaatsen. Voor digitale uitingen heb je een foto of video bestand nodig. Voor niet-digitale uitingen moet de advertentie gedrukt worden op een poster of doek. Er zijn voor beide vormen specifieke aanleverspecificaties.

Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de posters voor niet-digitale advertenties. En voor digitale advertenties moet het aangeleverd worden als specifiek bestandstype. Deze aanleverspecificaties krijg je van de exploitant via het mediabureau.

Drukproces

Je kunt als adverteerder ervoor kiezen om zelf de exploitanten te benaderen om een Out Of Home campagne te produceren. Maar door het missen van scherpe inkoopdeals, is het vaak slim om een mediabureau in te schakelen.

De adverteerder levert het ontwerp, volgens de aanleverspecificaties, aan bij de drukker of exploitant. Dit is een digitaal bestand.

Uiterlijk één week van tevoren moeten de gedrukte posters aangeleverd zijn. Een drukker heeft ongeveer 5 dagen nodig om van het digitale bestand tot drukklare abri’s te komen. Bij een exploitant duurt het gemiddeld ongeveer 3 werkdagen. Dit is situatieafhankelijk.

Het proces van Digitale Out Of Home is sneller. Dit duurt 2 dagen van aanlevering tot start van de campagne. Via DOOH kan de uiting ook omgeruild worden tijdens de campagne. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je een over een langere periode wilt adverteren.

Hoeveel kost buitenreclame?

De prijzen kunnen enorm verschillen. Digitaal adverteren is relatief duurder dan de inzet van een gedrukte posters/doeken. Een abrivlak (poster) een week bij Clear Channel, JcDecaux of Exterion kan tussen de € 70,- en € 250,- kosten voor een week.

Digitaal out of home wordt berekend op CPM basis, dit kan variëren van 5 tot 25 euro of meer.  Een snelwegmast met een gedrukt doek bij Ocean kan tussen de €2.500,- en €8.000,- kosten voor 2 weken. Digitaal in een loop van 4 adverteerders kan je dit bij Ocean, Hillenaar of OOHA media voor tussen de €1.250,- en € 4.000,- per week inkopen.

Centercom is met name gespecialiseerd in city advertising, denk hierbij aan posters op zuilen en elektriciteitskastjes. De kosten per poster liggen gemiddeld tussen de € 25,- en € 60,- per poster per week. De prijzen van reclamezuilen verschillen per locatie maar gemiddeld € 3.500,- voor 2 weken.

Adverteren in het openbaar vervoer kan een interessante optie zijn als je regionaal wil adverteren en voor langere tijd zicht.  De prijzen variëren sterk en zijn erg afhankelijk van de inzet.

Wil je meer weten? Onze experts helpen je graag verder!

Prijs opvragen

Advertentie formaten

Wie moet je contacteren?

Adverteren via buiten reclame kan heel onoverzichtelijk aanvoelen. Er zijn zoveel locaties waar het mogelijk is om te adverteren, dat het moeilijk kan zijn om te weten wat goed zal zijn voor jouw specifieke reclame-uiting.

Match My Brand is hierin gespecialiseerd en kan je goed adviseren wat precies in te zetten. Afhankelijk van je doelstellingen, budget en gebied. Daarmee kunnen we kijken wat de beste optie voor jou is. Je kan ook veel besparen met buiten reclame door slim in te kopen. Kijkend naar de partij, de periode en de aantallen.

Mocht je meer willen weten over wat er allemaal mogelijk is, neem dan contact op met één van onze media planners. Zij helpen je graag verder!

Molenpad 3-7
1016 GL Amsterdam
020 894 3302

  Naam *

  E-mail *

  Onderwerp

  Bericht

  Pricing

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum.

  RECOMMENDED PLAN

  Enterprise

  PERFECT FOR AGENCIES

  $40

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice

  Starter

  PERFECT FOR FREELANCERS

  $24

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice