Adverteren op televisie

Voor elke adverteerder kan het van grote waarde zijn om te adverteren via televisie. Met beeld kun je veel emotie overbrengen op je publiek en ingewikkelde zaken meer uitleg geven.

Het medium is zeer geschikt voor branding en actie. Ook is het kostenefficiënt, je bereikt namelijk een grote massa wanneer je adverteert op televisie. Daarnaast kan je de kijker aansporen om in actie te komen.

De combinatie van televisie en online versterkt elkaar enorm. Ook wordt er vaak gekozen om televisie in combinatie met radio in te zetten.

Je kan bijvoorbeeld herkenbare stemmen of geluiden gebruiken in je radiospot en die doorvertalen naar een televisiereclame. Dit heet visual transfer. Hiermee linkt de consument de advertenties aan elkaar.

De mediumtypen worden daarom vaak op elkaar afgestemd om het meeste uit de campagne te halen. Maar hoe werkt het precies, hoe duur is het en waar moet je zijn voor het beste advies?

Waarom adverteren op tv?

Adverteren op TV zorgt ervoor dat je veel mensen bereikt en daarnaast schept het ook een bepaald vertrouwen. Je komt in de privé-omgeving van de doelgroep binnen.

De grote merken en bedrijven zijn voornamelijk vaak te zien tijdens de reclameblokken. Deze merken kent zo goed als iedereen en hierdoor heeft het mediumtype een groot vertrouwensgehalte onder de doelgroep.

Wanneer je samen met het gezin of je vrienden naar de televisie kijkt, zal de reclame-uiting sneller in het geheugen blijven hangen omdat er onderling meer over de programma’s en dus ook over de tv commercials gepraat wordt. Je bent als kijker bewuster bezig met de informatieverwerking van de reclameboodschap.

Verschillende manieren van adverteren op TV

Adverteren op televisie kan op twee verschillende manieren. De eerste optie is billboarding.

Billboarding

Billboarding is een vijf of tien seconden durende sponsorvermelding voor en na een programma. Hier kan je je merknaam en/of slogan vertonen doormiddel van bewegend beeld.

Het inzetten van billboarding zorgt voor stijging in naamsbekendheid. Het heeft een hoog bereik, is heel kosten efficiënt en heeft een hoge contactfrequentie.

Met billboarding kan je een bijpassend Umfeld kiezen wat aansluit op je merk. Hierdoor worden je merkwaarden versterkt.

Gemiddeld stijgt de geholpen naamsbekendheid na een billboard campagne met 5%. Een billboardreclame mag geen wervende teksten bevatten, zoals “nieuw” of “beste”.

Je kan als adverteerder ervoor kiezen om na je merknaam een pay-off te noemen. Een pay-off is in één zin de waarde van het merk noemen. Dit versterkt de identiteit van het merk.

De volgende teksten dienen altijd ingesproken te worden:

 • Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door …
 • Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door…
 • Deze film wordt mede mogelijk gemaakt door …
 • Deze film werd mede mogelijk gemaakt door …
 • En … door…

Er wordt ook altijd aangeraden om de volgende teksten in te laten spreken:

 • De klok wordt mede mogelijk gemaakt door …
 • De klok werd mede mogelijk gemaakt door …
 • Het weer wordt mede mogelijk gemaakt door …
 • Het weer werd mede mogelijk gemaakt door …
 • Het RTL weer wordt mede mogelijk gemaakt door …
 • Het RTL weer werd mede mogelijk gemaakt door…
Do’s & Don’ts Billboarding opvragen

Spots

De tweede optie om te adverteren op televisie is via spots. Dit zijn reclames binnen de reclameblokken. Een TV spot wordt standaard uitgezonden met een lengte van 30 seconden.

Het inkopen van een spot doe je per 5 seconden. Het is ook mogelijk om een spot uit te zenden met een tag-on. Dit is een korte reminder die kort na de reclame-uiting wordt uitgezonden.

Het doel hiervan is om de aandacht van de kijker nog een keer te trekken. Hierin wordt meestal de pay-off of call-to-action nog een keer genoemd.

Vormen van spots

Je moet het dus eigenlijk zo zien; je hebt de daadwerkelijke reclame-uiting. Dit bevat een oproep om deel te nemen aan een actie of het bevat een inhoudelijke boodschap over de campagne.

Dan heb je nog een tag-on. Dit is een kortere boodschap wat achter de reclame zit. Dit kan een commerciële link bevatten tussen de actie en het merk. Door zowel de reclame als de tag-on in dezelfde tone of voice te houden, zijn de uitingen direct te linken aan de campagne.

Bij een TV spot heb je meer vrijheid over wat je wilt communiceren dan bij een billboard.

Positie van spot tijdens reclameblok

Bij mediaplanning kan je ook kijken naar de positie van je spot in het reclameblok. Het is belangrijk om te kijken naar de positie binnen het reclameblok waarin de reclame uitgezonden wordt.

Zit de reclame bijvoorbeeld aan het begin of aan het eind van het blok, dan kan de advertentiewaarde hiervan hoger zijn dan in het midden van het blok. Hiermee zal de kijker meer aandacht hebben voor de reclame-uiting.

Je kan qua inhoud van alles vertellen in een reclamespot. Er zijn weinig restricties, behalve voor reclames over alcohol. Die mogen niet voor 21:00 uur ’s avonds op de televisie te zien zijn.

Een spot werkt vaak goed om emotie over te brengen, maar ook om urgentie te creëren om prijsacties en winkelvloeracties te promoten. Met een spot bouw je als adverteerder een bepaald vertrouwen op met de consument.

Productie van een TV spot

Hoe kan je goedkoop een TV spot maken? De productie van een TV spot kan al vanaf 2.000 euro. Dit is wel afhankelijk van wat je precies wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een reclame met acteurs te produceren. Of juist een spot te maken met alleen grafisch materiaal.

Wanneer je de TV spot op locatie wilt opnemen, moet er natuurlijk ook nagedacht worden over welke locatie. Dit kan je zo duur maken als je zelf wilt. Er kan ook gekozen worden om verschillende TV spots in te zetten rondom bepaalde dagen of thema’s die op dat moment plaatsvinden. Bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst.

Qua inhoud van de spot kan je heel veel verschillende dingen doen. Je kan je creativiteit de vrije loop laten. Je kan als adverteerder ervoor kiezen om juist irritante muziek te gebruiken in de reclamespot. Dit blijft vaak goed hangen bij de kijker.

Anderen proberen weer juist met emotie de aandacht van de kijker te trekken of gebruiken het om puur de informatie over te brengen op de kijker. Je bent als adverteerder daar dus heel vrij in.

Voordat de TV spot live gaat, wordt deze wel altijd eerst goedgekeurd door de exploitant. Dit geldt overigens ook voor een billboardcampagne.

Inkopen van billboards en TV spots

Je kunt op verschillende manieren TV reclames inkopen. De opties verschillen per exploitant. De twee meest voorkomende opties zijn op spotniveau en op GRP-niveau.

GRP staat voor Gross Rating Point, dit is een meeteenheid om het bereik te meten waar je media op inkoopt. Met 1 GRP bereik je 1% van de doelgroep. Afhankelijk van de gekozen doelgroep, het budget, de periode, het tijdstip en het aantal zenders waarop je zichtbaar wilt zijn, bepaal je uiteindelijk hoeveel GRP’s je wilt inkopen. Hoe meer GRP’s je inkoopt, hoe meer mensen je bereikt binnen je doelgroep. De GRP-prijs wordt bepaald doormiddel van maandindexen.

Je kunt als adverteerder ook pakketten inkopen. Deze pakketten zijn per zender verschillend. Je moet voor jezelf bepalen wat je precies wilt bereiken met je reclame-uiting. Daarna kan je bepalen waar je zichtbaar wilt zijn gedurende de reclameblokken.

Wil je bijvoorbeeld rond primetime of gedurende de dag de reclame uitzenden, dan kan je hier specifiek op inkopen. Of wil je op bepaalde dagen zichtbaar zijn, dan kan dit ook los ingekocht worden.

Zoals eerder gezegd verschillen de inkoopopties per zender. Er zijn dus veel verschillende manieren om zendtijd in te delen en in te kopen.

Wat heb je nodig?

Voordat je gaat adverteren op TV moet je natuurlijk de reclame-uiting produceren. Het allerbelangrijkste is de inhoud van de reclame. De inhoud bepaalt hoe de consument jouw merk gaat zien en of er vraag gecreëerd wordt.

Je mediaplan voor TV kan nog zo goed zijn, maar als de content van je boodschap niet goed is, is het eigenlijk zonde van je geld.

Belangrijke punten om aan te denken bij het produceren van een televisiespot:

 • Budget; hoeveel wil je besteden?
 • Wie is je doelgroep?
 • Wat wil je communiceren (spreekt dit de doelgroep aan)?
 • Werk je met bestaand materiaal (grafisch en/of acteurs)?
 • Wat wordt de tone of voice?

Wat kost het?

Hoe duur is een TV spot en hoe duur is een billboard? Dat is de vraag die veel adverteerders hebben.

De kosten van adverteren op televisie is afhankelijk van de periode waarin je wilt adverteren, de lengte van de campagne, de lengte van de spot en de zender waar je op adverteert.

Het kan dus heel uiteenlopend zijn. Met billboarding ben je meerdere keren per dag zichtbaar en het is goedkoper dan spots. Om toch een schatting te geven:

Billboards:

 • Vanaf 9.000 euro per week op grote landelijke zenders
 • Al vanaf 3.000 euro per week op kleine themazenders (bv. Vice, SBS9, discovery, 24 Kitchen)
 • Jan, feb, juli en aug zijn de goedkoopste maanden
 • Okt, nov, dec, apr en mei zijn de duurste maanden

Spots:

 • Regionaal; vanaf 5.000 euro voor 2 weken in één maand
 • Landelijk; Vanaf 15.000 euro per week
 • Op themazenders kan het goedkoper

Adverteren op de televisie kan heel duur zijn, maar met de juiste inkoopstrategie kan je relatief goedkoop een campagne laten uitzenden op televisie.

Match My Brand is gespecialiseerd in het goedkoop inkopen van zendtijd op de TV voor elke adverteerder. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Wil je vrijblijvend advies? Neem dan contact op met onze media planners!

Televisielandschap

Hieronder is de zenderverdeling te vinden van de Nederlandse televisie:

Revolutionary

Focused Features

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum. Donec vitae aliquam lectus. Sed et turpis eget lacus suscipit hendrerit. Nam pretium felis quis est bibendum tempor.

 • Smart Dashboard v1.0

 • Automatic Assignments

 • Bank Reconciliation

 • Weekly Trailing Statistics

 • Real-Time Cash Flow Overview

Autonomous

Statistics & Values

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum. Donec vitae aliquam lectus. Sed et turpis eget lacus suscipit hendrerit. Nam pretium felis quis est bibendum tempor.

 • Real-Time Cash Flow Overview

 • Automatic Assignments

 • Market Level Predictions

Wie moet je contacteren?

Je kunt als adverteerder ervoor kiezen om zelf de verschillende zenders te contacteren, maar door de ingewikkelde inkoopmodellen en het missen van inkoopvoordeel is het wellicht verstandig om zendtijd in te kopen via een mediabureau.

Match My Brand heeft verschillende media planners om je te helpen met het bedenken van een juiste mediastrategie en de scherpste inkoop hiervan voor je te regelen. Match My Brand maakt adverteren op TV veel laagdrempeliger voor zowel middelgrote als kleinere merken of merken die nog nooit hebben geadverteerd op televisie.

Dit doen we doordat we heel scherp inkopen, onverkochte ruimtedeals hebben en de spot (content) snel en laagdrempelig voor je kunnen maken.

Mocht je meer willen weten over wat er allemaal mogelijk is, laat dan je gegevens hieronder achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Molenpad 3-7
1016 GL Amsterdam
020 894 3302

  Naam *

  E-mail *

  Onderwerp

  Bericht

  Pricing

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum.

  RECOMMENDED PLAN

  Enterprise

  PERFECT FOR AGENCIES

  $40

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice

  Starter

  PERFECT FOR FREELANCERS

  $24

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice